2001

 

 

 

2001-01-25

Kick-box sportág legjobbja: Tápai Ágnes


Budapest. A Magyar Kick-box Szövetség döntése szerint a 2000. év legjobb női kick-box sportolója Tápai Ágnes, a kecskeméti Sankudo SE válogatott versenyzője lett. A cím értékét különösen növeli, hogy a magyar kick-box sport a nemzetközi élmezőnyben található.

Tigi: „Megtisztelő, hogy engem választottak. Az utóbbi években rendszeresen Pesuth Rita érdemelte ki ezt a címet. Ő nagy egyénisége ennek a sportágnak. Örülök, hogy a nyomdokaiba léphetek. Az elmúlt évben a kick-boxon kívül alapsportágamban, a karatéban, valamint a női ökölvívásban is versenyeztem. Mindegyikben sikerült felnőtt bajnoki címet szereznem. Tavaly 11 külföldi és 12 hazai versenyen indultam. Kick-boxban Európa-bajnokságot és világkupát nyertem, karatéban többek között WKF világkupa ezüstérmet szereztem, míg ökölvívásban nemzetközi versenyt nyertem. Ezt a sorozatot idén is szeretném folytatni. Jó lenne, ha az elkerülhetetlen időbeli ütközések ellenére a különböző sportági szövetségek továbbra is lehetőséget adnának a bizonyításra, számítanának rám. Szeretném mindhárom sportágat teljes erőbedobással folytatni. Úgy tűnik nálam ezek jól kiegészítik egymást, legalább is erre utalnak az eredményeim.”

 

2001-01-27

Tigi az év sportolója Kecskeméten


A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége kiosztotta az Év Sportolója díjakat. A versenyzők a megszolgált trófeákat a szombati sportbálon vehették át az elmúlt évben nyújtott eredményeik alapján. Az év női felnőtt sportolója díjat a szakmai zsűri Tápai Ágnesnek ítélte.

 

2001-01-31

Tigi Bács-Kiskun megye legjobbja


Kecskemét. Bács-Kiskun megye legjobb sportolói Kecskeméten, a megyeházán vehették át a Petőfi Népe szerkesztősége által alapított vándorserleget és a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat jutalmát. A legeredményesebb felnőtt sportolónak járó díjat Tápai Ágnes kapta.

 

2001-02-04

Versenysport művészi szinten


Kecskemét – Petőfi Népe / Bács-Kiskun megyei napilap / cikke: „Névjegy: Beke Béla. 1963-ban született Kiskunhalason. Rendőrtiszti főiskolát végzett. 1979-től sportol, sportága a karate és a kick-box. 1994-óta edző, a kecskeméti Sankudo SE vezetője, a Magyar Sankudo Karate Szövetség elnöke. 3. danos mester. Nős, két gyermek apja.

A misztikumok helyett a személyiség megújulását, kiteljesedését keresi a karatéban. Nem az eredményeket hajszolja, hanem az eredményekhez elvezető munkában hisz. Beke Béla edző szerint ez nem csak arra tanítja meg a versenyzőket, hogy a bajnokságokon győzzenek. A karatéban az ember megtanulja becsülni önmagát, másokat, felismerni, felszínre hozni és megtartani az értékeket.

Azt mondják, a harc a véremben van. Talán édesapámtól örököltem, aki fiatal korában ökölvívó volt. Ő tanított az alapokra, tőle kaptam az első boxkesztyűimet, és az első pofonokat is. Csak ezt követően, gimnazistaként ismerkedtem meg a karatéval. Ezekben az években vetítették a mozikban az első karate dokumentumfilmet valamelyik világbajnokságról. Szokatlan, különleges volt. Megtetszett és az elsők között jelentkeztem az éppen akkor induló tanfolyamra.

Iskoláim és munkám miatt többször váltottam lakhelyet. Ennek köszönhetően több küzdősportot is kipróbálhattam. A kick-box és a karate különböző stílusainak edzéseire jártam le. Olyan edzőim voltak, mint Guba György, Szabó Pál, Kis Pál, Hugyetz Lajos, Trombello Flavio és Jean Frenette. Ipacs Lászlótól és Sebestyén Lászlótól a főiskolán többek között a cselgáncs alapjait ismerhettem meg, de itt a taekwodos Nagy Lacival is sokat gyakoroltunk. Az utóbbi időben a legtöbbet id. Balzsay Károly ökölvívó szakedzőtől tanulhattam. A különböző sportágak megismerése nem volt hiábavaló. A számomra hasznos dolgokat megpróbáltam beépíteni munkámba. 1994-óta edzősködöm és vezetem a kecskeméti Sankudo Sportegyesületet. Azóta igazán azt csinálom, amit szeretek. Megpróbálok a tanítványoknak a tudásomból minél többet átadni és egyéniségüknek megfelelően belőlük minél többet kihozni.

Az utóbbi években a karate és kick-box sportban a legismertebb egyesületek közé küzdöttük fel magunkat. Tavaly versenyzőink 11 külföldi és 21 hazai versenyen vettek részt. Közel kétszáz érmes helyezést értek el, köztük felnőtt Európa-bajnoki aranyat, ezüstöt, világkupa győzelmeket és korcsoportos bajnoki címeket. Tanítványaim közül Tápai Ágnes 2000-ben három különböző sportág / karate, kick-box, női ökölvívás / öt hivatalos felnőtt magyar bajnoki címét gyűjtötte be. A napokban őt választották a tavalyi év legjobb Bács-Kiskun megyei felnőtt sportolójának.

Vallom, hogy a küzdősportokban sem a misztikumot kell keresni. Elsősorban a munkában hiszek, amely párosulva az intelligenciával és kreativitással csodákra képes. Célom, hogy tanítványaimból kihozzam az alkotó, megújulni képes személyiséget. Elsősorban nem az eredményeik számítanak, hanem ahogyan elérték azokat. Minden vágyam, hogy olyan szintre juttassam őket technikailag és mentálisan, hogy az a harc során egyéniségükkel egybeolvadva „szabad tudatú”, ösztönös, önkívületi küzdelmet eredményezzen. Ekkor jut a versenysport, ha csak pillanatokra is, művészi szintre.”

 

2001-02-03

Sankudo SE a legeredményesebb


Fadd. VIII. Ippon-Bartal Kupa, nemzetközi karate verseny. A Sankudo SE versenyzői egyéniben 29 és csapatküzdelmekben 3 érmes helyezést értek el. Ezzel elnyerték a legeredményesebb egyesületnek felajánlott kupát. Eredményeik, formagyakorlat, felnőtt nők: 3. Jarábik Anna, 13-14 éves fiúk: 4. Járó Gábor, egyéni küzdelem, fiúk, 17-18 évesek: 1. Domján András, 2. Oláh Károly, 3. Fekete Attila, 5. Pődör Szabolcs, 15-16 évesek, -60 kg: 1. Gál Richárd, +60 kg: 3. Laczkó Roland, 13-14 évesek: 1. Miklós Milán, 2. Járó Gábor, 3. Kósa Antal, 12 évesek: 2. Szabó Márkó, 3. Brán Gergő és Bekő László, 11 évesek: 1. Filius András, 5. Vörös Áron, 9-10 évesek, +35 kg: 1. Horváth Krisztián, 2. Jónás Dániel, -35 kg: 1. Virág András, 2. Vörös Gábor, 3. Bíró Tivadar, 7-8 évesek, +25 kg: 3. Kis Roland, 5. Garay Gergő, -25 kg: 5. Beke Flávió, lányok, felnőttek: 2. Szabó Rózsa, 17-18 évesek: 2. Marosi Nikolett, 15-16 évesek: 1. Tauber Zsuzsa, 13-14 évesek: +45 kg: 1. Kemény Zsuzsanna, 3. Domokos Szabina, -45 kg: 1. Mihály Anita, 11-12 évesek: 1. Demeter Kitti, 3. Tóbiás Réka és Kovács Brigitta, 5. Bakó Kitti, 9-10 évesek: 1. Domokos Anita, csapatküzdelmek, fiúk, 11-13 évesek: 1. Járó Gábor, Szabó Márkó, Molnár Alex, 7-10 évesek: 2. Horváth Krisztián, Virág András, Bíró Tivadar, lányok, 11-13 évesek: 1. Kemény Zsuzsanna, Mihály Anita, Demeter Kitti.

 

2001-02-10

Bemutató mérkőzés


Kecskemét. Női bemutató ökölvívó mérkőzés a férfiak csapatbajnoki találkozója előtt. 57 kg-ban Tápai Ági és Szuknai Zsuzsanna csépelte egymást becsülettel a Pólus bevásárlóközpont előterében felállított ringben. Tigi erősebb, Szuknai taktikusabb volt. Kiegyenlített mérkőzés, döntetlen eredménnyel.

 

2001-02-14/17

Tigi a legeredményesebb női ökölvívó


Debrecen. Bocskai István nemzetközi felnőtt ökölvívó verseny. 12 ország 117 férfi és 46 női versenyzője. Tápai Ági 57 kg-os súlycsoportban indult, előnyerőként kezdett, majd egy magas norvég lánnyal került össze az elődöntőben. Küzdelmük rövidre sikerült, Tigi 20 másodperc után egy első kezes egyenessel eltörte Kaunilla Loe orrát, akit súlyos sérülés miatt azonnal le is léptettek. A döntőbe a másik ágon Szuknai Zsuzsanna került, ennek a súlycsoportnak a többszörös magyar bajnoka, a magyar női ökölvívás egyik úttörője, legismertebb képviselője. Presztízs csata alakult ki közöttük. Az első két menet döntetlen szagú volt, a harmadikban mindketten rákapcsoltak, ahol Tigi volt a határozottabb. Nagy ütései rendre pontosan ültek, egyik meg is rendítette Szuknait. A vége egyértelmű lett, Szuknai elszenvedte első hazai vereségét. Tigi győzött, a pontozás aránya 17:9. A verseny végén a legjobb magyar női öklözőnek felajánlott különdíjat is Tigi kapta meg.

 

2001-03-8/10

Tigi a legtechnikásabb


Gyöngyös. V. Amazon kupa, női ökölvívó verseny. Tápai Ági az 54 kg-os súlycsoportban először az algyői Borbást iskolázta le, majd másnap a döntőben a budapesti Pampuch Mariant oktatta, többször számoltatott is rá és győzött egyhangú pontozással. A kupa megnyerésén túl Tigi a verseny legtechnikásabb öklözőjének járó különdíjat is megkapta.

 

2001-03-11

Tigi, Oláh Karcsi és Szabó Márkó magyar bajnok


Dunaújváros. Súlycsoportos, egyéni karate magyar bajnokság. 63 egyesület, 600 induló. A Magyar Karate Szakszövetség ezt a bajnokságot első lépésnek szánta a sportág megújításához vezető úton. Most először rendezték meg egy verseny keretében a felnőtt és korosztályos magyar bajnokságot. A küzdelmeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által hivatalosan elismert Karate Világszövetség /WKF/ idén érvénybe lépett – a látványos technikákat előtérbe helyező – új szabályrendszere szerint bonyolították le. A kecskeméti Sankudo SE versenyzői e rendhagyó körülmények között is kitettek magukért. A felnőtt női küzdelmekben Tápai Ágnes többnapos női ökölvívó tornáról érkezve is hozta nemzetközi formáját. Magabiztos győzelmeket aratva először a –53 kg-os súlycsoport mezőnyét utasította maga mögé. Ellenfeleinek többségét könnyedén, nagy pontkülönbséggel búcsúztatta és lett idén is felnőtt magyar bajnok. Ezt követően az open kategóriában – súlycsoport nélküli küzdelmekben – lépett tatamira. A mezőny legkönnyebb tagjaként a döntőig verekedte magát és szerzett bajnoki ezüstérmet. Azért az elgondolkodtató, hogy Tigi hónapokig tartó ökölvívó felkészülés után is lealázta a mezőnyt. Az előző napi box döntő után, az éjszakai órákban volt csak lehetőségünk átvenni a karate technikákat. Ennek ellenére, Tigi a valódi full meccsek után is tudott kulturáltan, kontrollal, a szabályok maximális betartásával, mások testi épségére vigyázva, eredményesen küzdeni. Szemben egy-két vetélytársával, akik szemmel láthatólag erősködni próbáltak. Tudom paradoxon, de erőlködésük nevetségesen bosszantó volt. Szívesen megnézném őket full szabályok között is.

A férfiak –75 kg-os súlycsoportjában Pődör Szabolcs két győzelem után a verseny legrutinosabb sportolójával szemben maradt alul és lett ötödik helyezett. A junior korcsoport női –53 kg-os súlycsoportjában Szabó Rózsa, a junior férfi –75 kg-os kategóriájában pedig Pődör Szabolcs szerzett látványos mérkőzések után ezüstérmet. A kadet korcsoport –60 kg-os súlycsoportjában Oláh Károly megállíthatatlan volt, okos küzdelmeivel megérdemelten szerzett bajnoki címet. A –65 kg-osok között Domján András, a –75 kg-os súlycsoportban pedig Fekete Attila ért el bronzérmet. A kadet női –50 kg-os súlycsoportban Marosi Nikolett küzdelmes mérkőzések során menetelt a döntői, amit csak rutintalansága miatt veszített el és lett ezüstérmes. Az ifjúsági korcsoport –55 kg-os kategóriájában Gál Richárd küldte néha szó szerint is padlóra ellenfeleit és ért el második helyezést. A gyermek II. korcsoport 45 kg-os súlycsoportjában Szabó Márkó bizonyította kivételes tehetségét, szinte legázolva ellenfeleit szerzett magyar bajnoki címet. Rajtuk kívül Rácz József, Mátó Kristóf, Filius András, Brán Gergő, Molnár Alex, Járó Gábor, Miklós Milán, és Czimbercsik Árpád jutott korcsoportjukban a legjobb nyolc közé.

 

2001-03-17

Kick-box területi diákolimpia


Röszke. Kick-box területi diákolimpia, semi-contact. Sankudo SE eredményei: fiúk, középiskolások II korcsoport, -69 kg: 2. Domján András, -63 kg: 1. Oláh Károly, középiskolások I korcsoport, +69 kg: 1. Laczkó Roland, -63 kg: 4. Gál Richárd, általános iskolások II korcsoport, -69 kg: 1. Miklós Milán, -63 kg: 1. Járó Gábor, -47 kg: 1. Szabó Márkó, -42 kg: 2. Brán Gergő, 3. Molnár Alex, -37 kg: 5. Mátó Krisóf, 6. Szabó Gyula, -32 kg: 2. Rácz József, lányok, középiskolások II korcsoport, -50 kg: 3. Marosi Nikolett, középiskolások I korcsoport, -60 kg: 1. Tauber Zsuzsa, általános iskolások II korcsoport, -60 kg: 1. Domokos Szabina, -47 kg: 2. Kemény Zsuzsanna, -42 kg: 3. Demeter Kitti, 4. Tóbiás Réka, 5. Kovács Brigitta, -32 kg: 1. Bakó Kitti.

 

2001-03-31

Serdülő kick-box országos bajnokság


Szeged. Serdülő kick-box országos bajnokság, semi-contact. Sankudo SE eredményei: fiúk, -28 kg: 3. Rácz József, -42 kg: 5. Molnár Alex, 6. Brán Gergő, lányok, -28 kg: 2. Bakó Kitti.

 

2001-04-07

Kick-box országos bajnokság


Szigetszentmiklós. Kick-box országos bajnokság, semi-contact első forduló. Tápai Ágnes a nők –55 kg-os súlycsoportjában esélyeshez méltóan versenyzett, ellenfeleit magabiztosan verve szerezte meg a győzelmet. Látványos küzdelmeinek köszönhetően a verseny legtechnikásabb női sportolójának felajánlott kupát is elnyerte.

 

2001-04-09/15

Tigi Franciaországban


St.-Amand-les-Eaux, Franciaország. I. Női ökölvívó Európa-bajnokság. Európa-kupát már rendeztek a hölgyek számára, ám az első hivatalos Európa-bajnokság kiírásáig egészen 2001-ig várt az EABA / Európai Amatőr Ökölvívó Szövetség /. Az EB-re tizenöt ország küldte el összesen 78 bokszolóját. A magyar szövetség kilenc versenyzőt nevezett, akik között lehetett Tápai Ágnes is. Tigi a legnépesebb és egyben az egyik legerősebb súlycsoportban, az 54 kg-os hölgyek között lépett kötelek közé. Ő volt az első magyar ökölvívónő, aki küzdőtérre léphetett. Sajnos nem sok sikerrel, az első körben az ukrán kick-box full világbajnokkal, Viktoria Rudenkóval került össze és kiesett. Tigi a megszokottnál lassabb és visszafogottabb volt, az ukrán védekezését csak ritkán tudta feltörni. Pontozásos vereséget szenvedett, 13:7 oda. Tigi enerváltságának, fáradtságának meg volt az oka. Felkészülése a nullával volt egyenlő, ugyanis két nappal a verseny előtt még úgy volt, hogy nem indul az EB-n. Hirtelen, két nap alatt kellett a súlyát hoznia. Még kint Franciaországban, közvetlenül a verseny előtt is órákat kellett futnia a fogyasztás miatt.

 

2001-05-05

Oláh Karcsi diákolimpiai bajnok


Csepel. II. országos általános és középiskolás kick-box diákolimpia döntője. A korábban lebonyolított nyolc területi selejtező dobogósai mérhették össze tudásukat semi-contact versenyszabályok szerint. Bács-Kiskun megyéből a Sankudo SE 11 versenyzője lépett küzdőtérre. Közülük Oláh Károly diákolimpia-győztesként térhetett haza. A 17-18 éves fiúk 63 kg-os súlycsoportjában mérkőzéseit fölényesen nyerve jutott a döntőbe. Ott a nap egyik legjobb mérkőzését vívta a felnőtt magyar bajnokság első fordulójának győztesével, a csepeli Ángyánnal. A mérkőzés első másodperceiben váratlan, látványos technikával megszerzett pontelőnyét kihasználva végig irányította a küzdelmet és határozott, tiszta technikákkal 8:6-ra verte a csepeliek legjobbját. A Sankudo SE eredményei, fiúk, középiskolások, II. korcsoport, -63 kg: 1. Oláh Károly, I. korcsoport, +69 kg: 2. Laczkó Roland, Ált. iskolások, II. korcsoport, -69 kg: 3. Miklós Milán, -63 kg: 7. Járó Gábor, -52 kg: 7. Szabó Márkó, -42 kg: 5. Brán Gergő, 6. Molnár Alex, -32 kg: 3. Rácz József. Lányok, középiskolások, II. korcsoport, -50 kg: 4. Marosi Nikolett, I. korcsoport, -60 kg: 2. Tauber Zsuzsa, Ált. isk. II. korcsoport -60 kg: 2. Domokos Szabina.

 

2001-05-26

Kick-box országos bajnokság


Nyergesújfalu. Kick-box ifjúsági és junior országos bajnokság. A kecskeméti Sankudo SE 11 versenyzője lépett küzdőtérre. Az ob-n nemcsak technikai tudásukat, hanem állóképességüket is próbára tették, hiszen éles, néha vérre menő küzdelmekre került sor. A kecskeméti versenyzők kiválóan szerepeltek, különösen Domján András, aki a junior korosztályban mindkét kategóriában dobogós lett. Az első helyért vívott meccsen a többszörös Világ Kupa-győztes felnőtt magyar bajnoktól szenvedett csak vereséget. Eredményeik, fiúk, junior, ligh-contact: -69 kg: 2. Domján András, semi-contact: -63 kg: 5. Oláh Károly, -69 kg: 3. Domján Anrás, -79 kg: 2. Pődör Szabolcs. Ifjúságiak, -59 kg: 5. Járó Gábor, -69 kg: 3. Miklós Milán, +69 kg: 2. Laczkó Roland. Lányok, junior, -50 kg: 2. Marosi Nikolett, -55 kg: 3. Szabó Rózsa. Ifjúságiak, -50 kg: 4. Kemény Zsuzsanna, -60 kg: 2. Tauber Zsuzsa, 4. Domokos Szabina.

 

2001-06-25/30

Nyári edzőtábor


Kiskunmajsa. A kecskeméti Sankudo SE nyári levezető edzőtábora, csak élsportolóknak. / 43 fő /

 

2001-08-30/01

Boszorkány kupa


Pécs. Boszorkány kupa, nemzetközi női ökölvívó verseny. A pécsi szervezők igazán nem panaszkodhattak, az első hivatalos Euró- és világbajnokság évében nyolc ország ötven ökölvívónője húzott kesztyűt a pécsi boszorkánykupán. A nemzetközi versenynaptár masszív részeként a hazai szövetség által is kiemelten kezelt viadalon Tápai Ági is elindult. Igazán nem a legjobb előjelekkel vágott neki a versenynek, felkészülését, már hónapok óta betegségek hátráltatták, aminek következtében szokásos versenysúlyát sem tudta hozni. Kénytelen volt két súlycsoporttal feljebb a 60 kg-osok küzdelmében kötelek közé lépni. Szerencsére Tigi nem egy ijedős típus, ebben a súlycsoportban is rendesen odatette magát. Először a pécsi Pezdány Edinát iskolázta le és nyert egyhangú pontozással. Másnap az elődöntőben pedig az egyiptomi Hosszent verte magabiztosan. A döntőben azonban már nem tudta folytatni parádés menetelését, ebben az idei ökölvívó Európa-bajnok, többszörös kick-box világbajnok orosz Tatjana Csalaja gátolta meg. Csalajáról tudni kell, hogy sem az Európa-bajnokságon, sem pedig az itteni versenyen egyetlen mérkőzése sem ment végig, minden esetben idő előtt k.o.-val győzött. Tigi vele szemben is helytállt, szoros mérkőzésen a végén 4:1 arányban szenvedett vereséget, és a verseny ezüstérmese lett.

 

2001-09-08

Kick-box light országos bajnokság


Füzesgyarmat. Kick-box light-contact országos bajnokság második fordulója. A –60 kg-os súlycsoportban induló Tápai Ágnes könnyedén lépett túl vetélytársain. Ellenfelei láthatóan tisztelték tudását, Tigi pedig „vigyázott rájuk”, inkább a látványosságra törekedve szerezte meg súlycsoportjában az aranyérmet. Teljesítménye olyan meggyőző volt, hogy ismét a bajnokság legtechnikásabb versenyzőjének választották.

 

2001-09-21/22

Horváth Géza ökölvívó emlékverseny


Pécs. III. Horváth Géza ökölvívó emlékverseny. A küzdelmekben tizenhárom egyesület nyolcvan ökölvívója állt a kötelek közé. Tápai Ági magabiztosan nyerte a –60 kg-os súlycsoport küzdelmeit, és itt is a legtechnikásabb versenyzőnek választotta a szakmai zsűri.

 

2001-09-29

Tigi újabb magyar bajnoki címe